SAARNAKÕRVE MÕIS

Kunagisest tihedasti asustatud Saarnakõrvest pole tänapäeval palju järel. Saarnakõrve mõisast ei ole samuti peaaegu midagi alles. Mõis rajati 17. sajandil. Peahoone on hävinud, temast on säilinud üks mantelkorsten. Algne hoone oli keskmise suurusega ühekordne puithoone. Katus oli tehtud laastudest, mis valmistati ilmselt kirvega.[1] Hoones oli ka rokokoomotiividega pottkiviahjusid. Tervikuna oli Saarnakõrve mõis hinnaline barokkhoone, ilmselt veel 18. saj III veerandist.
1859. aastal sai mõisa omanikuks Alexander Stackelberg. Tema järglaste kätte jäi mõis kuni 19. saj lõpuni. Mõningate andmete kohaselt läks mõis pankrotti ja vähehaaval tegevus hääbus. Saarnakõrvest sai ühe Järvamaa mõisa kõrvalmõis. Peale Teist maailmasõda arhailine hoone lammutati. Kõrvalhooned on hävinud. Park on väike ja vabakujuline. Peahoone ees väike väljak. Mõisasüdamest kirdes asus tuulik, mis mõningate andmete kohaselt oli ümber ehitatud keskaegse kabeli varemetest.[2]

[1] Ränk, Gustav. Die älteren baltischen Herrenhöfe in Estland : eine bauhistorische Studie. Stockholm : Norstedt & Söner, 1971. Lk. 65.
[2] Praust, P. 2003. Eesti mõisate pildigalerii. URL http://www.mois.ee.

Foto: V.Ranniku, 1969

No comments:

Post a Comment